De stoppen zijn doorgeslagen, wat nu?

Heb je gemerkt dat je stoppen zijn doorgeslagen? Er is niets erger dan zonder stroom te zitten, want niemand zit graag zonder. In het geval dat er in één keer een grote hoeveelheid stroom wordt gevraagd, zal er een overbelasting optreden en zal de stop eruit springen. Er zijn veel mensen die niet weten wat ze moeten doen als er een zekering doorbrandt. In deze blog leer je waarom zekeringen doorbranden, hoe je het probleem oplost en hoe je voorkomt dat ze doorbranden.

Als we zeggen “de stop springt”, waar hebben we het dan over?

Elektriciteit gebruik je veilig en gemakkelijk met de zekeringen in je meterkast. Het elektriciteitsnet is door een stop beveiligd tegen overbelasting. Elektrische apparaten worden beschermd tegen te veel stroom die er doorheen stroomt. Wanneer een zekering doorslaat, geeft dit aan dat het elektriciteitsnet overbelast is. Als gevolg van te veel stroom die door het elektriciteitsnet vloeit, smelt de draad in de stekker en wordt er geen stroom meer geleverd. Hierdoor wordt voorkomen dat de elektriciteitsdraden oververhitten, smelten, kortsluiten of in het ergste geval zelfs in brand vliegen. Het is belangrijk om de oorzaak van een doorgebrande zekering te achterhalen voordat u deze vervangt. De oorzaak van het doorslaan van de zekering moet onmiddellijk worden vastgesteld. Om storingen of brand als gevolg van elektrische kortsluitingen te voorkomen, voorkomt dit dat elektrische apparaten defect raken.

Help de stoppen zijn doorgeslagen! Wat nu?

Zekeringen kunnen om verschillende redenen doorslaan. Elektrische apparaten die defect zijn, zijn meestal de schuld. Het identificeren van het defecte apparaat is in dit geval belangrijk. Als dit apparaat moet worden gerepareerd, moet u dit zelf doen of iemand inhuren om dit voor u te doen. Het vervangen van de stekker in de meterkast of, als de schakelaar automatisch is, weer inschakelen is voldoende. Het probleem zou dan in principe opgelost moeten zijn. Mocht dit niet het geval zijn en valt de stroom direct uit, dan is er een ander probleem.

Het kan ook zijn dat het stroomnet overbelast raakt. Stroomuitval kan optreden wanneer er te veel apparaten tegelijkertijd op een groep zijn aangesloten. De zekering springt wanneer er op dat moment meer stroom wordt gebruikt dan hij aankan. Dit probleem los je op door minder apparaten tegelijkertijd te gebruiken of door een extra groep apparaten te laten plaatsen door een vakbekwame en ervaren elektricien.

Beter voorkomen dan genezen!

Een gesprongen zekering kan worden veroorzaakt door een oude zekering of een defecte bedrading moet mogelijk worden vervangen. Stops worden in de meeste gevallen meestal uitgeschakeld door een overbelasting van een bepaalde groep. Aan steeds meer apparaten worden stroomafhankelijke apparaten toegevoegd. Mobiele telefoons, laptops, tablets, elektrische fietsen en elektrische auto’s verbruiken bijvoorbeeld meer stroom.

Naast de elektrische oven, inductiekookplaat, waterkoker, droger, vaatwasser, enzovoort, hebben veel mensen grote stroomverbruikers. Er is een groter risico op doorslaande zekeringen als u te veel grote stroomverbruikers op een groep aansluit. Maak een extra